background image
jarnboas-logga

Järnboås Bygdegårdsförening

Järnboås bygdegårdsförening och dess bygdegård Finnsjöstrand är en samlingspunkt för Järnboåsbygden. Här firas årets högtider – med valborgmässofirande, midsommarfirande och julmarknad. Den stora hantverksmarknaden Larsmäss äger rum andra helgen i augusti och då arbetar en stor del av järnboåsarna för att marknaden ska kunna genomföras på bästa sätt.

På Finnsjöstrand anordnas också kurser och utställningar och underhållning, bland annat i samband med Ljusstråk som är en konst-och kulturslinga genom Nora Bergslag som genomförs varje år första helgen i september. På hösten äger också Järnboås kulturdagar rum i vecka 43. Bygdegården hyrs också ut till en rad evenemang och privata fester såsom bröllop, dop, födelsedagar m.m.

HistoriaBygdegårdarnas Riksförbund

Järnboås Bygdegårdsförening bildades den 7 april 1978 och är ansluten till Bygdegårdarnas Riksförbund. Föreningen skall vara en förening med breda kulturella aktiviteter, för ökad gemenskap och till glädje för alla i bygden. År 2007 blev vi utsedda som Årets Bygdegårdsförening i Sverige av Bygdegårdarnas Riksförbund. År 2000 blev vi utsedda som Årets Bygdegårdsförening i Örebrodistriktet. Vi har även tilldelats Nora kommuns Kulturpris 1998.

Styrelse

Ordförande: Anna-Carin Andersson, 076-199 83 50

Vice ordförande samt uthyrningsansvarig: Eva Wikström, 070-256 14 03

Kassör: Tore Carlsson, 070-526 40 31

Sekreterare: Maria Björklund, 072-716 51 10

Övriga ledamöter och ersättare: Anders Öster, Erik Rottier, Anita Maria Karlsson, Kaj Björåsen, Johanna Emming samt Britt-Louise Kinnefors.